در این سیستم ها جهت جبران بارهای حرارتی و برودتی فضای مورد نظر حجم هوای ورودی(CFM) به آن فضا ثابت و درجه حرارت هوای ورودی متغییر می باشد. به این سیستم ها اصطلاحاً حجم ثابت درجه حرارت متغییر گفته می شود. تا کنون سیستم های حجم ثابت بسیاری طراحی شدهاند که هدف از طراحی این سیستم های مختلف در واقع جبران بارهای حرارتی و برودتی و کنترل یک یا چندین زون به طور همزمان در یک لحظه می باشد. این سیستم ها به منظور تامین سرمایش وگرمایش یک یا چند زون در یک لحظه با استفاده از مقدار هوای ثابت و تغییر درجه حرارت هوای ورودی به فضای مورد نظر طراحی شده اند .
روش های تغییر حرارت در تهویه مطبوع
بطور کلی دو روش برای تغییر درجه حرارت ورودی به فضای مورد نظر وجود دارد :
روش اول : پس گرمایش در ترمینال هر زون (TERMINAL REHEAT)
روش دوم : مخلوط کردن هوای گرم وهوای سرد (MIXED AIR)
-
در روش اول دمای هوا تا میزانی که بتواند جوابگوی نیاز سرمایش بحرانی ترین زون باشد سرد و سپس به کلیه زون ها فرستاده می شود. در ورودی هر زون کویل پس گرمایش وجود دارد. این کویل بوسیله ترموستات اتاق کنترل می شود. هوا با حجم ثابت و درجه حرارت پایین به این کویل می رسد و در آنجا بنا به نیاز هر اتاق گرم می شود.
-
در روش دوم سیستم هواساز مرکزی دو جریان هوای سرد و گرم را تولید می کند. هوای سرد تامیزانی که بدترین زون را بتواند سرمایش دهد، سرد می شود. ترموستات هر اتاق هوای سرد و گرم را به تناسب با هم مخلوط می کند و بدین ترتیب درجه حرارت اتاق را روی مقدار معین تنظیم می کند. درصورتیکه مخلوط شدن هوا در هواساز صورت گیرد، هواساز از نوع چند زونه است و به آن سیستم حجم ثابت چندزونه (CAV MULTIZONE) می گویند.
درصورتیکه جریان سرد و گرم از طریق دو کانال مجزا به اتاق برسند و در ترمینال اتاق به فرمان ترموستات اتاق به تناسب با هم ادغام شوند و هوای مخلوط وارد اتاق شود، سیستم را دوکاناله حجم ثابت یا CAV DOUBLE DUCT می گویند.
روش مخلوط کردن هوای سرد و هوای گرم با سیستم کنترل دمپر رخ و کنارگذز در هواساز تک زونه پایه این تفاوت را دارد که اولی به منظور کنترل چندین زون به کار میرود و دومی برای کنترل درجه حرارت در محیط هایی که کنترل رطوبت در آنها مهم است.
