چیلر ها (قسمت یک)

چیلر دستگاهی است که حرارت را از مایع (معمولاً آب) بر اساس سیکل تبرید تراکم بخار و یا جذبی می‌زداید. این مایع می‌تواند برای خنک کاری هوا و یا دستگاه‌ها استفاده شود که معمولاً به صورت سیکل و درون یک مبدل حرارتی جریان دارد. به عنوان یک محصول جانبی مهم، حرارتی که از مایع جذب شده یا باید به محیط خارج دفع شود یا برای کارایی‌های بالاتر برای مقاصد گرمایی استفاده شود. نگرانی‌هایی در مورد طراحی و انتخاب چیلرها وجود دارد. این نگرانی‌ها شامل، کارایی، بازده، تعمیر و نگهداری، آسیب پذیری‌های محیطی است.

چیلرها به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم می‌شوند. شکل دیگر تقسیم بندی چیلرها بر اساس شکل خنک شدن ماده مبرد در کندانسور است که به دسته آب خنک، هوا خنک ، تبخیری و اخیرا سیستم های جدیدی که ترکیبی هستند تقسیم بندی می‌شوند.

معمولا چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارتی باعث ایجاد برودت و سرما می‌شوند.

چیلر تراکمی:

در چیلرهای تراکمی گاز ابتدا توسط کمپرسور، متراکم می‌گردد. این گاز سپس به کندانسور وارد شده توسط آب یا هوای محیط، خنک شده و به مایع تبدیل می‌گردد این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله موئین وارد خنک‌کننده (اواپراتور) می‌شود که در فشار کمتری قرار دارد. این کاهش فشار باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع سردکننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنک‌کننده، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنک‌کننده در ارتباطند می‌گردد.

با عبور بخار با سرعت در یک مسیر هوای کندانسور مکیده می‌شود. خلاء در کندانسور به علت تبدیل بخار به اب و اختلاف حجم بین بخار و اب ایجاد می‌گردد.

شباهت های چیلر تراکمی و چیلر چذبی:

  • مبرد در هر دو چیلر داخل یک سیکل همیشه در حال گردش است.
  • گاز مبرد فشار پایین از اواپراتور گرفته شده و گاز مبرد فشار بالا به کندانسور فرستاده می شود.

تفاوت های چیلر تراکمی و چیلر جذبی:

  • چیلرهای جذبی فاقد کمپرسور هستند و به جای آن از انرژی گرمایی منابع مختلف استفاده می کنند. اما در چیلرهای تراکمی جهت گردش مبرد از کمپرسور استفاده می شود.
  • مبرد مورد استفاده در چیلر تراکمی یکی از انواع کلروفلئوروکربن ها (CFC) یا هالوکلروفلئوروکربن ها(HCFC) می باشد اما در چیلرهای جذبی از آب یا آمونیاک به عنوان مبرد استفاده می شود.
  • در چیلر تراکمی کمپرسور با انجام کار مکانیکی و مصرف انرژی الکتریکی مبرد را جابجا می کند درحالی که در چیلر جذبی فعل و انفعال شیمیایی در مجاورت گرما، چرخه سرمایش را تکمیل می کند.

مزایای چیلر تراکمی:

  • چیلر تراکمی با توجه به نوع ماده مبرد و داشتن کمپرسور در ظرفیت‌های برابر ، از چیلر جذبی کم‌حجم‌ترند و جای کم تری اشغال می‌کنند.
  • وزن چیلر جذبی حدود ۲ برابر مشابه تراکمی آن است .

 مزایای چیلر جذبی:

  • حرکت دایم کمپرسور در اکثر چیلرهای تراکمی استهلاک زیادی به همراه دارد که باعث می شود عمر مفید سیستم‌های تراکمی نسبت به سیستم‌های جذبی کمتر .در چیلر های جذبی ماده مبرد آب است و اثرات مخرب زیست‌ محیطی ندارد، اما در چیلرهای تراکمی از انواع مختلف مبردهای شیمیایی استفاده می‌شود که برای محیط زیست مضر هستند.
  • یک چیلر جذبی در مقایسه با چیلر از نوع تراکمی بسیار کم صدا تر و بدون لرزش هستند ، چرا که در چیلر های تراکمی به خاطر وجود کمپرسور سر و صدا و ارتعاش وجود دارد. البته این مورد شامل مدل های توربوکر نمیشود.
  • چیلرهای جذبی به خاطر نیاز کمتر نیروی برق در مقایسه با چیلرهای تراکمی ، هزینه های کارکردی را کاهش می دهند.
  • چیلرهای جذبی حدودا ۵۰% بیشتر از چیلرهای تراکمی مشابه فضای کف را اشغال میکنند.
  • امکان استفاده بهینه از سیستم‌های جذبی خصوصا در ظرفیت‌های زیاد در مناطق گرم و مرطوب نیست . اما در همین مناطق می توان از چیلر های تراکمی استفاده نمود.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

تلگرام
توئیتر
فیسبوک
لینکدین

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر