مراحل شارژ گاز کولر گازی

همۀ ما با رسیدن فصل تابستان به فعالیت کولر گازی در منزل احتیاج داریم اما گاهی اوقات ممکن است هنگام راه‌اندازی دستگاه متوجه اختلالاتی در کارکرد آن شویم. یکی از این اختلالات مربوط به کمبود گاز است که اگر به موقع رفع نشود می‌تواند مشکلات جدی را در سیستم ایجاد کند. همچنین، در این شرایط هزینۀ قبوض مربوطه افزایش چشم‌گیری خواهد داشت. اما چگونه می‌توان این کمبود را برطرف کرد؟ ما در این مطلب به تشخیص کمبود گاز و همچنین نحوۀ شارژ گاز کولر گازی و مراحل آن می‌پردازیم تا شما عزیزان بتوانید به راحتی از افزایش هزینه‌ها و بروز اختلالات دیگر در دستگاه جلوگیری کنید.

نحوۀ تشخیص کمبود گاز کولر گازی

چه زمانی باید برای شارژ گاز کولر گازی اقدام کنیم؟ در اینجا به شرح دو روش اصلی می‌پردازیم:

  • در اغلب موارد، وقتی سیستم دچار نشتی گاز مبرد شود، هوایی که به داخل اتاق هدایت می‌شود گرم است. چرا که دستگاه برای خنک کردن هوای درون سیستم به مبرد احتیاج دارد و با وجود نشتی، گاز دستگاه به مرور تخلیه می‌شود. با این اوصاف، اختلال مربوط به کمبود گاز کولر گازی ناگهانی نخواهد بود. خروج ناگهانی باد گرم از کولر گازی می‌تواند به دلیل خرابی ترموستات یا مشکلات مشابه باشد، اما نشتی مبرد به مرور صورت گرفته و اثر آن طی چند هفته یا چند ماه قابل تشخیص است.
  • یکی دیگر از راه‌های تشخیص نشتی مبرد، یخ زدگی یا وجود شبنم در داخل یا بیرون سیستم است. یخ زدگی به این دلیل رخ می‎دهد که مبرد در صورت تماس با هر چیزی آن را تا نقطۀ انجماد خنک می‎کند. اگر به داخل دستگاه نگاهی بیندازید، شبنم‌هایی را روی لوله‌های کویل کندانسور می‌بینید و این امر طبیعی است. اما اگر داخل دستگاه یخ زدگی و یا سطح بیرونی آن شبنم مشاهده می‌کنید، می‌تواند نشانۀ وجود نشتی مبرد و احتیاج به شارژ گاز کولر گازی باشد.

انواع روش‌های شارژ کولر گازی

شارژ گاز کولر گازی به دلیل خطرات و حساسیتی که دارد معمولاً توسط تکنسین‌های حرفه‌ای انجام می‌شود. این کار روش‌های مختلفی دارد که با توجه به نوع سیستم انتخاب و اعمال خواهد شد.

جدولی که شامل اعداد دما و میزان فشار گاز کولر گا
شارژ گاز کولر گازی به صورت اصولی

روش اول: شارژ گاز وزنی با ترازو

یکی از اصولی‌ترین و متداول‌ترین روش‌های شارژ کولر گازی، روش وزنی است. در این روش، با استفاده از ترازوهای مخصوص، مقدار معین و استاندارد گاز به درون سیستم پمپاژ می‌شود. این مقدار به فاصلۀ بین دستگاه داخلی و خارجی وابسته است که 5 متر در نظر گرفته می‌شود. برای این فاصلۀ 5 متری، نیم کیلوگرم گاز مبرد، و به ازای اضافه شدن هر 1 متر لوله، 20 گرم گاز بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روش دوم: شارژ گاز آمپری

همانطور که می‎دانید، در هر وسیله الکتریکی میزان مصرف برق ثابت و معین است. این امر برای سیستم‎های تهویه مطبوع نیز صدق می‌کند که در صورت عملکرد صحیح و بدون اختلال، این عدد معین بوده و تغییر آن به منزلۀ وجود مشکلاتی در دستگاه است. تکنسین‎های حرفه‌ای با استفاده از آمپرمتر این میزان را اندازه‌گیری کرده و مقدار گاز موجود در دستگاه را تشخیص می‌دهند.

برای این کار، یک آمپرمتر کلمپ را به دستگاه وصل و کولر را روشن می‌کنیم. کمتر بودن آمپر مصرفی نشانۀ کمبود گاز و بیشتر بودن آن به معنای وجود گاز اضافی در سیستم است. اما توجه داشته باشید که این روش برای اسپلیت‌های اینورتر کارایی ندارد؛ زیرا آمپر مصرفی در این سیستم‌ها متغیر بوده و میزان گاز مبرد در دستگاه با اندازه‌گیری آمپر مصرفی امکان پذیر نیست.

روش سوم: شارژ گاز کولر گازی با گیج مانوفیلد و جدول دمایی

در این روش، تکنسین دمای اطراف پنل داخلی (اواپراتور) و همچنین پنل خارجی (کندانسور) را اندازه‌گیری کرده و سپس با استفاده از جدولی که توسط تولید کننده تهیه شده، میزان فشار گاز کولر گازی برای دو دما را تعیین می‌کند. سپس با اتصال گیج مانوفیلد (وسیله‌ای برای سنجش فشار سیستم) به دستگاه، شارژ گاز کولر گازی تا رسیدن به فشار مد نظر انجام می‌شود.
همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید، محل تقاطع دو دما، فشار استاندارد برای گاز مبرد مورد نظر را نشان می‌دهد.

با وجود این توضیحات، شارژ کولر گازی در هر سیستم و برای هر گاز متفاوت است و روش‌های خاص خود را دارد که عدم رعایت آن‌ها خطرناک بوده و آسیب زیادی را به دستگاه وارد می‌کند. به این منظور، ما در مجموعۀ آوش تمامی خدمات مربوط به تعمیر و نگهداری سیستم‌های تهویه مطبوع را به مشتریان عزیز ارائه می‌کنیم. شما می‌توانید برای مشاورۀ تخصصی و عیب‌یابی دستگاه با ما در تماس باشید.

شخصی در حال تنظیم فشار گاز کولر گازی
شارژ کردن گاز کولر گازی

مراحل شارژ گاز کولر گازی

1.بررسی سیستم

اعمال روتین نگهداری

قبل از شارژ گاز کولر گازی حتماً نگهداری استاندارد سیستم را در اولویت قرار دهید که شامل موارد زیر است:

  • تعویض فیلتر
  • پاکسازی کویل‌های اواپراتور و کندانسور که در صورتی آلودگی آن‌ها علائم کمبود مبرد سیستم به اشتباه تشخیص داده می‌شود که در صورت شارژ گاز به سیستم آسیب وارد خواهد شد.

بررسی انسدادها

برای اطمینان از عملکرد صحیح فن کندانسور و هواساز، وجود انباشتگی ذرات و آلودگی در آن‌ها را بررسی کنید.

بررسی دیگر قطعات سیستم

مواردی همچون آسیب دیدگی عایق، نشتی اتصالات لوله‌ها، اختلال سیم‌های برق و دیگر مشکلات جزئی، سبب کمبود گاز مبرد و نیاز به شارژ گاز کولر گازی نخواهند شد اما راندمان و کارایی سیستم‌ را کاهش خواهند داد.

2.تعیین گاز و ابزار مورد نیاز

تعیین نوع گاز مبرد مورد نیاز

برای این کار می‌توانید به دفترچه راهنمای سیستم و یا برچسب روی آن مراجعه کنید. گازی که عموماً در کولر گازی‌های گرین استفاده می‌شوند گاز R-22 یا R410A هستند که در بازار به آن‌ها SUVA410A و پیورون می‌گویند.

تعیین نوع اتصالات سیستم

به دلیل حساسیت این کار، جلوگیری از آسیب به سیستم یا تماس گاز مبرد با دست، حتماً اطلاعات کافی را دربارۀ نوع اتصالات کسب کنید.

3.شارژ گاز کولر گازی

خاموش کردن سیستم

قبل از هرکاری فراموش نکنید که سیستم را به طور کامل از طریق ترموستات خاموش کنید.

اتصال شلنگ‌ها به دریچه‌های فشار سیستم

  • شلنگ کم فشار معمولاً آبی رنگ و بزرگتر بوده و به لاین مکش متصل است.
  • شلنگ پر فشار عموماً کوچک‌تر، قرمز رنگ و به لاین مایع متصل است.

روشن کردن سیستم

برای بررسی عملکرد سیستم آن را روشن کنید و حداقل 15 دقیقه به آن زمان بدهید تا به حالت پایدار برسد.

یک نمونه کولر گازی
شارژ گاز کولر گازی

بررسی دما

  • اندازه‌گیری دمای خارجی
  • دمای هوای بازگشتی در کوره یا هواساز
  • تعیین دمای لاین مایع

تعیین نوع قطعۀ اندازه‌گیری

نوع این قطعه می‌تواند روزنۀ خفه‌کننده و یا شیر انبساط ترموستاتی باشد که مقادیر استاندارد دما در آن‌ها متفاوت است.

بررسی نشتی

اگر علائم وجود نشتی را در سیستم مشاهده کردید حتماً باید آن را تعمیر کنید. نشتی‌ها معمولاً در اطراف اتصالات لوله‌ها دیده می‌شوند:

  • اتصالات جوشکاری یا لحیم کاری شده
  • دریچه‌های فشار
  • متصل کننده‌های لوله
  • دیگر قطعات نزدیک یا در تماس با لاین مبرد

اتصال شلنگ شارژ گاز

شلنگ شارژ یا تغذیه را به صورت عمودی از روزنه به مخزن گاز متصل کنید.

اضافه کردن مبرد

گاز مبرد را به آرامی و با مقادیر کم به دستگاه وارد کنید و 5 الی 10 دقیقه صبر کنید تا سیستم به حالت پایدار برسد. سپس فشار و دما را بررسی کرده و تا زمانی که به مقدار تعیین شده برسد میزان مبرد را تنظیم کنید.

چک کردن سیکل سرمایش

پس از شارژ مبرد، سیکل سرمایش را به طور کامل بررسی و پس از قطع برق سیستم وسایل اندازه گیری را از آن جدا کنید.

سخن پایانی

ما در این مطلب به چگونگی شارژ گاز کولر گازی، نحوۀ تشخیص و روش‌های این کار پرداختیم. اما توجه داشته باشید که پس از مشاهدۀ علائم اختلال سیستم شما باید دانش کافی از تمامی دلایل احتمالی، روش‌های مناسب شارژ گاز و همچنین طریقۀ اعمال صحیح آن‌ها را داشته باشید. برای اطمینان از عدم آسیب به خود و سیستم شما، تیم ما برای عیب‌یابی و تمامی خدمات مربوط به تعمیر و شارژ دستگاه و همچنین خرید اسپلیت در خدمت مشتریان عزیز است.

سؤالات متداول

هزینه شارژ گاز کولر گازی چقدر است؟

هزینۀ این کار به میزان گاز مورد نیاز، برند سیستم و ظرفیت آن وابسته است و معمولاً از 120 هزار تومان شروع می‌شود.

هر چند وقت یکبار نسبت به شارژ کولر گازی اقدام کنیم؟

با توجه به میزان نگهداری و جلوگیری از آسیب به سیستم، معمولاً هر 2 الی 5 سال باید برای شارژ گاز کولر گازی اقدام کرد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

تلگرام
توئیتر
فیسبوک
لینکدین

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر