سیستم VRF چیست و چگونه کار می‌کند؟

سیستم VRF چیست و چگونه کار می‌کند؟

از زمانی که خانه‌ها به صورت کاهگلی ساخته می‌شدند تا در تابستان خنک و در زمستان گرم باشند تا بعدها که گرمایش و سرمایش توسط کولر و بخاری یا شوفاژ انجام ‌شد، همیشه برای هم دمایی هوای بیرون و داخل، سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی زیادی ابداع شده‌اند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، فناوری‌های جدید مانند VRF  جایگزین روش‌های سنتی در صنعت ساختمان‌سازی شده‌اند. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی سسیستم VRF و چگونگی کارکرد آن بپردازیم پس همراه ما باشید تا با این فناوری جدید آشنا شوید.

تاریخچه سیستم VRF

تاریخچه سیستم‌ VRF به سال 1982 باز می‌گردد. در این سال VRF برای اولین بار توسط شرکت تهویه مطبوع ژاپنی دایکین مطرح شد. در ژاپن از سیستم   VRFدر 50 درصد ساختمان‌های اداری با فضای نسبتا متوسط و 33 درصد فضاهای بزرگ اداری مورد استفاده قرار می‌گرفت. استفاده از این سیستم به عنوان یکی از راهکارهای مقرون به صرفه برای گرم کردن و سرد کردن ساختمان‌های تجاری به شمار می‌آید.

سیستم VRF چیست؟

VRF مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow و به معنی کنترل جریان مبرد است. در این سیستم می‌توان از طریق تکنولوژی خاصی، دمای هر فن کویل را متناسب با نیاز مصرف کننده کنترل و تنظیم کرد.

سیستم VRF چیست و چگونه کار می‌کند؟

توضیح عملکرد سیستم VRF

سیستم VRF یک دستگاه یکپارچه گرمایشی و سرمایشی متشکل از دو یونیت داخلی و خارجی و یک لوله مسی حاوری مبرد است. سیستم VRF همانند اسپیلت (کولر گازی) از دوتکه ساخته شده است؛ یونیت خارجی آن در فضایی خارج از ساختمان مانند پشت بام یا حیاط قرار می‌گیرد و به صورت یکنواخت و متمرکز به چند یونیت داخلی وصل می‌شود که سبب تنظیم گرمایش و سرمایش ساختمان یا مکان مورد نظر خواهد شد و به دلیل مشابهت با سیستم اسپیلت در بازار به نام اسپیلت مرکزی VRF هم شناخته می‌شود.

سیستم VRF چیست و چگونه کار می‌کند؟انواع سیستم VRF

سیستم VRF دارای دو نوع EHP و GHP  هستند. سیستم‌های EHP مخفف عبارت Electric Heat Pump و GHP مخفف عبارت Gas Heat Pump است. این دو سیستم در نوع کارکردشان با یکدیگر تفاوت دارند، سیستم EHP با انرژی برق و GHP با انرژی گاز (گاز شهری) کار می‌کنند.

در یونیت خارج نوع EHP یک یا چند الکتروموتور برای احتراق و در نوع GHP یک موتور شبیه موتور ماشین وجود دارد که باعث به گردش درآوردن کمپرسور برای تراکم کردن مبرد می‌شود. مبرد از طریق لوله کشی به اپراتورهای حرارتی متصل شده و در اثر انتقال به یونیت‌های داخلی با هوای محیط داخل ساختمان تبادل پیدا می‌کند و موجب کاهش یا افزایش دمای هوا می‌شود.

 

مقایسه سیستم VRF با سایر سیستم ها

تفاوت سیستم وی آر اف با سایر چیلرها وجود گاز فریون برای حمل انرژی گرمایی بین یونیت‌های داخلی و خارجی است. در این سیستم مبرد (گاز فریون) مستقیما به فن کویل‌های درون ساختمان ارسال می‌شود تا در زمستان هوای گرم تولید شده و در تابستان موجب خنکی و پائین آوردن دما شود.

برای مقایسه سیستم VRF با سایر سیستم ها علاوه بر وجود گاز فریون می‌توان به صرفه جویی در انرژی و امکان خنک کردن چندین واحد داخلی اشاره کرد.

 

سیستم VRF برای چه مکان‌هایی مناسب هستند؟

مانند هر سیستم تهویه مطبوع دیگری، سیستم VRF نیز برای تنظیم رطوبت، دما، گردش و تصفیه هوا استفاده می‌شود .این نوع سیستم تهویه مطبوع عملا برای هر ساختمانی با هر شکل کاربری مناسب است.

ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری می‌توانند از سیستم VRF برای تهویه و تنظیم کیفیت هوای خود استفاده کنند. اما محدودیت در کاربرد آن به ارتفاع ساختمان ها مربوط می‌شود. زیرا فاصله یونیت های داخلی و خارجی نباید بیشتر از حد تعیین شده توسط سازنده باشد.

ساختمان های تاریخی، مدارس، بانک‌ها، هتل‌ها، تاسیسات مسکونی، ادارات و ساختمان‌های تجاری معمولا از این سیستم استفاده می‌کنند.

سیستم VRF چیست و چگونه کار می‌کند؟

مزایا و معایب سیستم VRF

سیستم‌های VRF هم مانند هر سیستم تهویه هوای دیگری مزایا و معایبی دارند که آشنایی با آنها و مقایسه با سایر چیلرها دیدگاه مناسبی برای خرید به شما خواهند داد.

مزایای سیستم VRF

  • بهینه سازی مصرف انرژی: سیستم‌های VRF به دلیل هوشمند بودن می‌توانند دما را توسط پنل داخلی جداگانه‌ای به صورت شخصی و مجزا از دیگر فضاها تنظیم کنند. این کار میزان مصرف انرژی را در یک ساختمان تا حد چشمگیری کاهش می‌دهد.
  • تتنطیم دمایی جداگانه برای هر قسمت: در این نوع سیستم امکان همزمان گرم یا خنک شدن فضای مختلف در یک ساختمان وجود دارد.
  • کم حجم و بدون نیاز به فضای زیاد: سیستم‌های VRF در مقایسه با سایر تجهیزات سنتی فضای کمتری را اشغال می‌کنند.
  • مقیاس پذیری: استفاده از این سیستم وی آر اف تنها محدود به فضاهای تجاری و بزرگ نیست، بلکه برای ساختمان‌های کوچک و یا خانه‌های شخصی نیز می‌توان از این سیستم استفاده کرد.
  • بی سروصدا بودن: سیستم وی آر اف در مقایسه با سایر سیستم‌های سنتی صدای بسیار کمتری- چه در داخل خانه چه در سیستم خارجی آن نظیر پشم بام- دارند.
  • عیب یابی اتوماتیک: سیستم‌ سرمایش و گرمایش VRF به صورت اتوماتیک چک می‌شود و در صورت بروز مشکل توسط تکنولو‌زی داخلی که دارد پیام Line Error اعلام می‌شود تا در سریع‌ترین زمان ممکن بتوانید نسبت به عیب یابی و برطرف کردن آن با متخصص تماس بگیرید.
  • سیستم تهویه مطبوع کامل: سیستم VRF یک سیستم تهویه مطبوع کامل شامل سرمایش، گرمایش، کنترل دقیق دما، شدت جریان هوا و فیلتر هواس ورودی است.
  • عدم نیاز به تکنیسین: سیستم‌های وی آر اف برخلاف سیستم‌های موتورخانه‌ای تنها به بازدید و سرویس‌های فصلی نیاز دارند.
  • کارکرد در بازه دمایی گسترده: سیستم‌های تهویه هوا VRF محدوده دمایی 20- تا 52+ درجه سانتی گراد را ساپورت می‌کنند.
  • سازگار با محیط زیست: گاز مبردی که جز یکی از گازهای نجیب شیمیایی محسوب می‌شود در مدارهای سیستم VRF جریان دارد و به لایه ازن آسیبی نمی‌رساند.
  • نصب راحت: برای نصب سیستم تهویه مطبوع VRF تمامی اجزای آن نظیر یونولیت‌ها در محل نصب به صورت شبکه‌ای بهم متصل می‌شوند.
  • انعطاف پذیری در طراحی: هر یونیت بیرونی قابلیت اتصال به چندین واحد داخلی با ظرفیت‌های متفاوت را دارد.

معایب سیستم VRF

  • قیمت بالا: هزینه اولیه راه اندازی سیستم‌هایVRF برخلاف سیستم‌های سنتی همانند شوفاژ بالاتر است.
  • محدودیت در ارتفاع: امکان استفاده از این سیستم در ساختمان‌های خیلی بلند وجود ندارد؛ تنها در صورتی که حداکثر فاصله عمودی مجاز بین یونیت خارجی و دورترین یونیت داخلی شرکت تولیدکننده مشخص شود، می‌توان با توجه به آن از وی آر اف‌ها استفاده کرد.
  • هزینه تعمیر بالا: در صورتی که گاز مبرد نشتی پیدا کند، هزینه‌های تعمیر زیادی را متحمل می‌شود.
  • گرمایش ضعیف برای مناطق سردسیر
  • نصب و راه‌اندازی توسط نیروی متخصص: اگرچه راه اندازی سیستم VRF نیاز به نیروی متخصص دارد اما از طرفی این مساله موجب می‌شود کار با اطمینان بیشتری استارت بخورد.

سخن آخر

سیستم‌های تهویه مطبوع VRF مانند سایر وسیله‌های گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مهم‌ترین ویژگی این سیستم‌ قابلیت استفاده همزمان گرما و سرما در واحدهای مختلف یک ساختمان است؛ اما مانند هر سیستم تهویه دیگر معایبی مانند هزینه بالا دارند. با مطالعه و آشنایی بیشتر با این سیستم‌ها می‌توانید متناسب با فضای موردنظر از سیستم تهویه هوا VRF  استفاده کنید. جهت اطلاعات بیشتر درباره نحوه راه اندازی این سیستم با متخصصین ما در آوش در ارتباط باشید.

 

سوالات متداول

آیا سیستم VRF مصرف برق بالایی دارد؟

این سیستم تا 30 درصد مصرف انرژی کمتری نسبت به سیستم‌های HVAC معمولی دارند و مصرف برق آن به نسبت سایر سیستم‌ها اقتصادی‌تر خواهد بود.

آیا می توان از VRF به عنوان سیستم گرمایشی هم استفاده کرد؟

سیستم VRF در فصل گرما حالت سرمایشی و در فصل سرما حالت گرمایشی دارد و طوری تنظیم می‌شود که برای هر شرایط آب و هوایی مناسب باشد.

تفاوت VRF با VRV چیست؟

این دو سیستم تفاوت چندانی ندارند اما VRV علامت تجاری دستگاه‌های ساخت دایکین است که برای اولین آنرا ابداع و اختراع کردند.

چرا در ایران کمتر از VRF استفاده می شود؟

این سیستم‌ها به دلیل الزامات پیچیده در نصب و راه‌اندازی به افراد متخصص نیازمندند که موجب بالارفتن هزینه‌ای سنگین برای راه‌اندازی مجدد است.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

تلگرام
توئیتر
فیسبوک
لینکدین

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر